Adviezen

Stappenplan bij klachten

Implantaten verwijderen

WANNEER VERWIJDEREN? 

A. Als de implantaten kapot gescheurd/lek zijn 

Vorm van borsten kan veranderen, je kunt brandende pijn voelen, zwellingen of knobbels. Soms zijn de okselklieren gezwollen, maar vaak merk je helemaal niets.

B. Complicaties in de borsten 

Pijn, scheuren, lekken, infecties, kapselvorming (keert terug bij nieuwe implantaten omdat het een afweerreactie is van het lichaam). Als je vochtophoping (seroma) hebt lang ná de implantatie, moet je je huisarts wijzen op de kankervorm die in verband staat met implantaten: ALCL.

C. Ouderdom implantaten

Als de implantaten ouder zijn dan 10 jaar. Soms zijn ze al veel eerder kapot en moeten dan verwijderd worden.

D. Als je ca. 7 - 10 van deze genoemde klachten in ernstige mate hebt 

E. Als je voldoet aan de criteria voor de aandoening ASIA

F. Als jijzelf of je naaste familielid een auto-immuunziekte heeft

ASIA, schildklierziekte, Reuma, ziekte van Graves, Multiple Sclerosis, Sarcoïdose, Lichen Sclerosus, Sjögren, Sclerodermie, Antifosfolipidensydroom/APS, Systemische Lupus Erythematodes/SLE, Diabetes enz.

G. Allergie

Als je allergisch bent voor iets anders, zoals voor bv voeding, cosmetica of medicijnen, is de kans heel groot dat je ook reageert op siliconen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

H. Neurologische problemen

Loopstoornis, MS, ALS, Parkinson, rolstoelafhankelijk door neurologische aandoening.

I. Kanker

Borstkanker of een voorstadium van borstkanker en als je nog geen behandeling hebt gehad.

Er is een kankersoort die in verband wordt gebracht met implantaten: ALCL. Dan moeten de implantaten verwijderd worden vóór de andere behandelingen.

J. Als je zwanger wilt worden of borstvoeding wilt gaan geven

Siliconen deeltjes kunnen via placenta en/of moedermelk bij kindje terecht komen.

K. Als alle andere oorzaken van uw klachten zijn uitgesloten

Het is verstandig om eerst goed onderzoek te laten doen door je huisarts om alle mogelijke andere oorzaken zijn uitgesloten. Ga daarna naar een internist of immunoloog om te laten onderzoeken of je mogelijk ziek bent door uw implantaten.

Meer 

Vervangen of niet?

Andere manieren voor borstvergroting

De meeste vrouwen ontwikkelen in de loop der jaren vanzelf meer borstweefsel waardoor de noodzaak voor een vergroting minder groot is. Maar als je het noodzakelijk vindt, bijvoorbeeld vanwege borstkanker, overweeg dan een van de andere manieren voor borstvergroting

Sinds december 2022 zit lipofilling in het basispakket voor vrouwen met een totale borstverwijdering (door borstkanker of BRCA1). Hier kun je de voorwaarden lezen >>

Bespreek deze mogelijkheden met je plastisch chirurg, maar blijf altijd kritisch. Kijk ook eens naar deze 18 pagina’s met normale borsten. Alle vrouwen hebben unieke borsten, zoals elk mens een uniek gezicht heeft. 

Meer

Volledig genezen na explantatie?

Het blijkt dat bij ca. 69 % à 75% van de vrouwen de ergste klachten na verloop van tijd verdwijnen/verminderen als de implantaten verwijderd zijn. Bij sommige vrouwen blijven de klachten jammer genoeg bestaan. Dat geldt meestal voor diegenen die een auto-immuunziekte hebben ontwikkeld. Kort na de explantatie kunnen de klachten tijdelijk toenemen, maar enkele weken later zul je (waarschijnlijk) langzaam maar zeker verbetering merken. 

Supplementen

Ca. 70% van de vrouwen herstelt na verloop van tijd vanzelf. Om het immuunsysteem een 'boost' te geven, kun je ervoor kiezen om na de explantatie te starten om supplementen te nemen. Let wel dat deze supplementen geen geneesmiddelen zijn en dat ze alleen bedoeld zijn om je lichaam te ondersteunen bij het zelfherstel. 

Met de productie van siliconen worden ca. 108 chemische/toxische stoffen gebruikt, waarvan een groot deel irriterend en gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid; ziekmakend, hormoonverstorend en sommige kankerverwekkend. Hierdoor kun je allergische reacties krijgen, lichamelijke klachten en chronische auto-immuunziekten. Meer 

Het is mogelijk dat de cocktail van deze toxische stoffen een chronische ontsteking in de cellen veroorzaakt (samen met de chemische vervuiling waaraan ieder mens blootstaat). 

Het is belangrijk te realiseren dat je niet de gifstoffen uit de implantaten kunt afvoeren door supplementen te nemen, (omdat de siliconendeeltjes niet uit je lichaam kunnen verdwijnen) maar wel alle andere chemische vervuiling in je lichaam, waardoor je jezelf uiteindelijk toch wat beter kunt gaan voelen.

 De combinatie van visolie, algen en antioxidanten kunnen de ontstekingsreacties in de cellen verminderen, waardoor klachten kunnen verminderen en auto-immuunziekten mogelijk worden voorkomen.

Omdat er nog steeds geen regulier geneesmiddel bestaat, is ontgiften een van de dingen die je zelf kunt doen om je lichamelijke conditie en immuunsysteem een boost te geven, zodat je beter bestand bent tegen de toxische stoffen in je lichaam. We beweren niet dat ontgiften het ei van Columbus is bij ASIA of Breast Implant Illness, maar wel dat je zélf wat kunt doen aan je herstel door middel van gezonde voeding,  een antiontstekingsdieet, eventueel aangevuld met supplementen, en je leefstijl aanpassen, zonder afhankelijk te zijn van (vaak dure) therapeuten.

Als je een lijst met adressen wilt waar je de supplementen kunt kopen, mail ons dan even. Wij hebben geen relatie met deze verkopers en je kunt natuurlijk zelf ook andere verkooppunten zoeken. 

Meer

Voeding - dieet

Als het lichaam voortdurend in de afweermodus is (tegen lichaamsvreemde stoffen) dan raakt het overbelast. Dit dieet zorgt ervoor dat auto-immuunreacties verminderen.

Meer 

Kapselvorming

Oorzaak

Gevolg

Wat merk je

Adviezen 

Meer 

Scheuren

Oorzaak

Gevolg

Wat merk je

Adviezen 

Meer

Lekken - zweten

Oorzaak

Gevolg

Wat merk je 

Adviezen 

Meer 

Rimpelen - plooien 

Oorzaak

Gevolg

Wat merk je

Adviezen 


Onderzoek >> 

Slijtage

Oorzaak

Gevolg

Wat merk je 

Adviezen 

Kanker

Er zijn 10 soorten kanker die in verband worden gebracht met siliconen implantaten;  

ALCL - Anaplastic Large Cell lymphoma, Intravascular large B-cell lymphoma, Angiosarcoma, IgA myeloom, Extranodale NK / T-cel lymfoom, Desmoïd tumor, Epithelioid hemangioendothelioom eHAE, Fibrosarcoom, Mesenchymale tumors.  

Borstkanker

Het is erg naar dat vrouwen eerst borstkanker of een amputatie door het BRCA 1 gen krijgen en daarna klachten die mogelijk met de implantaten te maken hebben. Vaak zien we bij vrouwen met een amputatie dat er veel meer operaties nodig zijn. Soms is dat vanwege de te grote druk op de implantaten door te weinig huid of andere problemen met de operatie. De implantaten gaan hierdoor eerder verschuiven, kapselen, scheuren/lekken.

Helaas worden vrouwen hierover niet goed voorgelicht. 53% van de vrouwen met borstkanker heeft complicaties binnen 7 jaar en 45% moet heroperaties ondergaan. 

Advies

Spreek met je chirurg over andere (veiligere) manieren zijn van borstvergroting in plaats van implantaten, zoals lichaamseigen vet of een dieplap operatie


Meer 

Artsen

Met ASIA klachten kun je bij het team van internist Prof. Dr. K.D.P.W.B. (Prabath) Nanayakkara in het Amsterdam UMC terecht. Ook kun je naar Drs. D.G (Djoeke) Beekman 

Helaas werkt immunoloog Prof. Dr. J.W. Cohen Tervaert niet meer in NL. Vrouwen met een auto-immuunziekte of immuundeficiëntie worden geadviseerd om naar een immunoloog in een universitair medisch centrum in de buurt te gaan.

Je kunt dit onderzoeksprotocol van Nanayakkara en Cohen Tervaert meenemen naar je huisarts, zodat het makkelijker is een verwijzing te krijgen.

Ook kun je het meenemen als je naar een internist in de buurt wilt gaan. Niet elke internist is goed op de hoogte van klachten door siliconen, vandaar dat we je liever verwijzen naar de genoemde arts.

Bij klachten wordt altijd geadviseerd om de implantaten te laten verwijderen. 

Meer

Oorzaak klachten

Vaak komen artsen er maar moeilijk achter wat de oorzaak is. De symptomen lijken op die van Fibromyalgie, Chronisch Vermoeidheid Syndroom of ME, maar de oorzaak is anders; namelijk de implantaten. Ook lijkt het soms op andere ziekten, zoals Sjögren syndroom of MS. Ze zoeken naar 'appels' terwijl ze naar 'bananen' moeten zoeken. Het gaat om een nieuwe auto-immuunziekte, namelijk ASIA ofwel Breast Implant Illness. Hierbij heb je chronische ontstekingsreacties in het lichaam. 

In 2016 is met dit onderzoek ontdekt dat er siliconen gevonden zijn in hersenen, ruggenmerg en alle vitale organen. 

Advies

Neem dit onderzoek en dit onderzoeksprotocol mee naar je huisarts of specialist

Diagnose

Hier kun je lezen met welke bloedonderzoeken te zien is dat je klachten mogelijk door de implantaten komen.

Daarnaast is met dit onderzoeksprotocol de juist diagnose te stellen.

Soms kan met een echo of MRI aangetoond worden of de implantaten lek zijn en door het lichaam zijn gemigreerd, behalve als het om kleine siliconen moleculen gaat, die zijn niet te zien, maar zijn net zo ziekmakend. 

Welk bloedonderzoek?

Immunoloog Prof. Dr. J.W. Cohen Tervaert adviseerde deze bloedonderzoeken:

Bij verdenking op een auto-immuunziekte: 

Meer

Onderzoeken reactie op siliconen in het bloed

Dit kun je op deze manieren doen.

Punt 1 t/m 10 zijn reguliere onderzoeken die door een internist gedaan kunnen worden. Er zijn ook 4 mogelijkheden die in alternatieve praktijken worden toegepast. Om een goede diagnose te stellen is het beter is het om een volledig onderzoek te laten doen aan de hand van dit onderzoeksprotocol

Meer

Onzekerheid oorzaak klachten

Wat doen bij

onzekerheid of je klachten door je implantaten komen

Advies

Onverklaarbare klachten

Wat doen bij

onverklaarbare ernstige klachten

Advies

Niet gescheurd, toch ziek

Wat doen bij

geen duidelijk beeld van scheuren op MRI of echo, terwijl je wel 'onverklaarbaar' ziek bent

Adviezen

Klachten blijven na explantatie

Wat doen bij

Je implantaten zijn verwijderd, maar je klachten blijven hetzelfde of nemen (tijdelijk) toe.

Adviezen

Welke plastisch chirurgen

Vrouwen hebben goede ervaring met dr. Kappel, zij doet al vele jaren onderzoek naar de gevolgen van siliconen. Ook kun je op ons forum zoeken naar ervaringen van andere vrouwen met bepaalde artsen.

Meer

Plastisch chirurg weigert verwijderen

Wat doen als

je plastisch chirurg het niet nodig vindt om je implantaten te verwijderen terwijl je wel veel klachten hebt?

Adviezen

Plastisch chirurg weigert kapsels te verwijderen

Wat doen als 

je plastisch chirurg tijdens de explantatie operatie weigert de kapsels te verwijderen?

Adviezen

Plastisch chirurg weigert implantaten mee te geven na explantatie

Veel vrouwen krijgen hun implantaten niet mee na de explantatie, als ze hierom vragen als bewijs voor een rechtszaak. De plastisch chirurg zegt vaak dat het ziekenhuisafval is en niet meegegeven mág worden. Toch heb je recht op de implantaten. Jij hebt ervoor betaald en ze zijn jouw eigendom. Ook als ze helemaal kapot zijn, heb je recht op de  resten. 

Wat kun je doen als je ze niet meekrijgt?

Plastisch chirurg adviseert zoutwaterprotheses na de explantatie

Wat doen als

je plastisch chirurg zegt dat je lege 'theezakjes' overhoudt na de explantatie en hierdoor zoutwater implantaten adviseert?

Advies

Plastisch chirurg weigert controle

Wat doen

als je plastisch chirurg zegt dat je implantaten een leven lang mee gaan en dat je nooit meer op controle hoeft te komen 

Adviezen

Onheuse bejegening plastisch chirurg

Wat doen 

als je vindt dat je plastisch chirurg ernstige fouten heeft gemaakt of je onheus heeft bejegend.

Adviezen

Geen doorverwijzing

Wat doen 

als je van je huisarts geen doorverwijzing krijgt naar een immunoloog in een universitair ziekenhuis of internist dr. Nanayakkara vanwege ongeloof, terwijl je wel klachten hebt.

Adviezen

Meer operaties nodig gehad

Wat doen 

als je veel complicaties en meerdere borstoperaties nodig heeft gehad.

Adviezen

Geen mammografie

Laat nooit meer een mammografie doen, als je implantaten draagt! Een groot deel van het borstweefsel wordt overschaduwd door het implantaat en de kans op scheuren door de druk van de platen is érg groot, vooral bij de implantaten die er al wat langer in zitten. Vraag om een MRI of echo. 

Meer over mammografie

Siliconen niet doorlaatbaar voor röntgenstralen

Oorzaak

Samenstelling materiaal (siliconen)

Gevolg

Wat merk je 

Adviezen 

Wanneer vergoeding explantatie

Sinds november 2019 moet de verzekeraar de explantatie vergoeden bij medische noodzaak, die door een arts is vastgesteld. Er is een nieuw formulier waarin aangevinkt kan worden dat sprake is van auto-immuunklachten. >>

Als op een MRI of echo zichtbaar is dat ze kapot zijn of als sprake is van ernstige kapselvorming (Bakerklasse 4), dan moet de verzekeraar explantatie ook vergoeden. 

Meer

Als zorgverzekeraar explantatie niet vergoedt

Wat doen 

als je verzekeraar weigert de explantatie (verwijderen van de implantaten) te vergoeden, terwijl je sterk vermoedt dat je ziek bent door de implantaten

Adviezen

Meer

Dossier opvragen

Vraag je dossier op en kijk welk type implantaten je hebt (gehad). Dit is belangrijk om te weten. In je inschrijfformulier zien wij het merk en kunnen je informeren als er iets met dat merk aan de hand is. Je dossier is ook belangrijk als je juridische stappen wilt ondernemen of als je zelf details over de operatie of onderzoek wilt weten. 

Meer

Wat je juridisch kunt doen

Zelf een klachtenbrief sturen naar het ziekenhuis of kliniek waarin je het ziekenhuis aansprakelijk stelt voor jouw schade. Zij hebben een ondeugdelijk product ingekocht. Ook al wisten ze dit niet, ze zijn toch aansprakelijk en hiervoor verzekerd. Je kunt zelf een brief schrijven volgens het voorbeeld op deze pagina

Als je niet bent voorgelicht door de plastisch chirurg over de risico’s van lekken, scheuren, mogelijke ziekten en noodzakelijke heroperaties en/of extra kosten, of je hebt geen chirurgische bijsluiter ontvangen, dan kun je deze plastisch chirurg aansprakelijk stellen vanwege het overtreden van de WGBO (Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst). Als je namelijk niets over de ingreep weet, kun je als patiënt geen weloverwogen keuze maken. Als je van te voren wel goed geïnformeerd zou zijn, zou je wellicht niet voor implantaten hebben gekozen. 

Als klachten niet goed worden afgehandeld, kun je daarna naar de geschillencommissie. Bij het aansprakelijk stellen heb je in principe geen advocaat bij nodig, maar het kan op een later tijdstip wel, mocht je dit nodig vinden. De brief moet je binnen 5 jaar sturen, ná dat het u bekend werd dat de klachten door de implantaten zijn ontstaan. Je hebt 5 jaar de tijd om steeds nieuwe bewijsstukken in te dienen. Na een uitspraak kun je steeds opnieuw in bezwaar gaan, tot je een gerechtelijke uitspraak afdwingt. Dit kost je dan eenmalig een inkomensafhankelijk bedrag. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kun je zelf een advocaat uitkiezen en ben je niet afhankelijk van de keuze van de verzekeraar. 

Meer 

Ervaringen delen met lotgenoten

Je kunt je ervaring delen op ons forum. Daar vind je ook veel ervaringsverhalen over explantatie en namen van plastisch chirurgen. 

Als jij je verhaal (anoniem) op onze site wilt laten plaatsen bij ‘ervaringen van vrouwen’, stuur dan je verhaal naar info@meldpuntklachtensiliconen.com 

Het meldpunt helpen

Op deze pagina kun je lezen wat je kunt doen voor het meldpunt zodat zij kunnen doorgaan met slachtoffers helpen.