Lekken / zweten

Wat is zweten?

Een chemicus omschrijft het zweten; Uit polymere stoffen, zoals het omhulsel van de implantaten lekken altijd stoffen. Dit heet osmose; diffusie door een half doorlaatbare wand.  Net als bij drukafname in je fietsband. 

Polymeren zijn netvormig van structuur, ze bevatten gaten. Dit zie je onder een elektronenmicroscoop. Daardoor lekken ze.

Wat is lekken?

Na verloop van tijd ondergaat de wand van de prothese een reactie (lipolyse) in je lichaam waardoor het polymeer iets ontbindt. De buitenkant van het implantaat wordt dunner. De verbindingen tussen de moleculen laten op bepaalde plaatsen los, dus de gaten worden groter en dan begint de wand nog meer siliconengel door te laten. Meestal begint dit tussen de 8-10 jaar. 

Vaak worden siliconengel implantaten verwijderd, waar maar heel weinig gel in zit terwijl ze niet gescheurd zijn. De siliconen die door een intacte envelop lekt, maakt de patiënt net zo ziek als dat ze gescheurd zouden zijn. 

Implantaten zweten áltijd

In principe kun je stellen dat implantaten altijd doorzweten. Daardoor worden de hele kleine deeltjes van die 'Bisonkit' via ons lymfatisch stelsel door het lichaam gedistribueerd. Bij het doorzweten gaat het om geringe hoeveelheden, maar als de implantaten gaan lekken, komt er een overdosis siliconen in je lichaam en hiermee ook de chemische stoffen, zoals platina.

Siliconen 'zwerven'

Siliconen 'zwerven', ze verspreiden zich door het hele lichaam. In dat opzicht zijn ze te vergelijken met een waas van woestijnzand: pas als je de 'korrels' bij elkaar zou vegen, zou je ze zien.

Wat doet siliconen in je lichaam?

Er werd gedacht dat siliconen 'inert' waren, dus geen verbinding maakt met stoffen in je lichaam. Chemisch gezien zijn de implantaten inert, maar het is wetenschappelijk bewezen dat siliconen biologisch niét inert zijn en dus stoornissen in het lichaam opleveren. 

Het gevolg

Je lichaam weert zich voortdurend af tegen lichaamsvreemd materiaal. Door die constante afweer raakt je lichaam op den duur uitgeput en je kunt hierdoor allerlei kwalen en ziekten ontwikkelen. 

Toxische stoffen

Tijdens de productie worden maar liefst 108 chemische stoffen gebruikt, waaronder zware metalen. Er is niet onderzocht wat al deze stoffen sámen in een lichaam doen. De gevolgen van deze toxische stoffen: Schade aan longen, hersenen, DNA, zenuwen, lever, nieren, maag, darm, schildklier, oog en oor, beenmerg, huiduitslag, onvruchtbaarheid, psychologische stoornissen, fenobarbitalachtige werking, dood. 

Meer

Hoe weet je of je implantaten lek zijn / zweten? 

Er zijn een aantal bloedonderzoeken en een aantal alternatieve methoden om aan te tonen dat siliconen gelekt/gezweet hebben >>  

Ondanks dat verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat siliconen aantoonbaar zijn in het bloed, worden de bloedonderzoeken helaas nog veel te weinig gebruikt door artsen. 

Kun je op een MRI of echo zien of ze zweten?

Nee, meestal is op een echo of MRI niet te zien of ze gezweet hebben. Bij zweten gaat het om hele kleine onzichtbare (waar je toch ziek van kunt worden). Wél is soms 'sneeuwstorm' zichtbaar, dat wil zeggen dat er een hoop kleine siliconen deeltjes zijn gelekt en opgestapeld.

Siliconen in je héle lichaam

Bij pathologisch onderzoek bij vrouwen zijn er siliconen in elk weefsel en elk orgaan gevonden. Heel soms verlaten de siliconen je lichaam via de huid. Er zijn ook vrouwen die zandkorreltjes in hun urine hebben gevonden. Maar over het algemeen blijven siliconen in het lichaam zitten. De moleculen zijn te groot om via het niermembraam afgevoerd te worden.

Lekken - zweten zoutwater implantaten ook?

Ja, zoutwaterprothesen kunnen ook lekken en zweten omdat ze ook een siliconen envelop hebben. De reactie wordt in dit geval veroorzaakt door de buitenkant / envelop. De hoeveelheid siliconen die lekt - zweet, is natuurlijk wel minder dan met een implantaat dat gevuld is met siliconen. Maar er is slechts een minimale hoeveelheid siliconen nodig om een ernstige afweerreactie te krijgen. >>