Plastisch chirurg sneerde: 'Van siliconen word je niet ziek.'

April 2007 kon ik na lang wikken en wegen eindelijk de borstvergroting krijgen en zou ik wakker worden met de mooiste borsten in een maat waarbij ik met mijn 33 jaar voor het eerst vrouw zou voelen. En inderdaad. Wat ben ik blij (want dat ben ik eigenlijk nog steeds) met mijn borsten! Siliconen in een druppelvorm niet van echt te onderscheiden!

In 2008 op vakantie in de Dominicaanse Republiek. Daar kwam ik met mijn mooie borsten in het ziekenhuis terecht. Een virusinfectie in mijn hoofd. Ogen, oren, slijmvliezen en keel zwollen op. Oktober 2008 acuut geopereerd omdat de infectie mijn hersenvlies aan het binnendringen was. November 2008 antibioticapomp omdat alle organen in de buik waren ontstoken. Nasleep vanuit de Dominicaanse. Medio 2010 voelde ik mij redelijk maar wist toen al dat mijn energieniveau nog lang niet op het oude peil was.

Op een gegeven moment weet je niet meer hoe je oude energieniveau eigenlijk was. Wel werd ik steeds vaker ziek. Er hoefde maar iets te zijn en dan heb ik de heftige verschijnselen zoals in de Dominicaanse met weer antibiotica en prednison.

In 2012 viel het mij op dat ik steeds minder energie heb, moeite met veel normale dagelijkse dingen ondanks dat ik mijn levensstijl zo ben gaan aanpassen. Want je doet tenslotte alles om je goed te voelen. Sporten, gezond en gevarieerd eten en gestopt met roken... noem maar op.

Augustus 2012 vond ik een knobbel in mijn rechter borst. Op radiologie werd gezegd: "Een ontsteking mevrouw, maakt u zich geen zorgen dit verdwijnt wel weer." April jl. vond ik een tweede knobbel in mijn borst en de "ontsteking" was in die 9 maanden erg gegroeid. Terug naar radiologie. Echo, mammografie en punctie vertelden dat er geen kwaadaardige cellen zijn gevonden maar ook geen siliconen. Op advies van mijn huisarts terug naar de plastisch chirurg. "In mijn meer dan 25 jarige carrière heb ik dit een enkele keer gezien", zei hij. Op mijn vraag hoe dit kan....... "Je hebt een beetje domme pech." Op mijn vraag wat dit doet voor mijn gezondheid krijg ik een sneer...."Van siliconen wordt je niet ziek!"

Op de vraag: welk alternatief kunt u mij bieden, was alleen naast opvulling met lichaamseigen vet of dezelfde prothese mogelijk. Het feit dat je zelf maar moet uitzoeken wat je hebt, maakt het er niet gemakkelijker op. Na zoeken op internet was het dan ook thuis komen bij Dr. K. Via haar site vond ik eindelijk inzicht en begrip op hetgeen ik heb. Dat het nog steeds een grijs gebied is deze siliconen prothese, is een feit en dat zal nog wel even zo blijven. Maar hoe is het mogelijk dat medici zich verschuilen achter vergelijkingen die niet te onderbouwen zijn. Het is niet bewezen dat je van siliconen ziek kunt worden, maar het is ook zeker niet bewezen dat je er niet ziek van kunt worden!

En dan komen we bij het verzekeringsverhaal.

De kliniek die mijn prothesen in 2007 heeft geplaatst kan tegen 100% vergoeding de oude prothese verwijderen en van hetzelfde merk nieuwe in elke maat en vorm terugplaatsen. Hiephiep hoera. Maar ik kies, gezien de omstandigheden, graag voor Monobloc hydrogel prothesen. Ik zie dat de fabrikant deze aan iedereen kan leveren dus ook aan die kliniek. Nee, wij wijken niet af van onze protocollen. Prima, in de tussentijd dr. K. uitvoerig aan de telefoon gesproken. Een totaal andere benadering. Dus ik wil met haar in zee. Maar, omdat er een nieuwe regel is, kan na drie jaar gewoon een contract te hebben gehad met de zorgverzekeraar, niet volledig vergoed worden omdat dr. K. zelf geen operatiekamer heeft. O? Ook blijkt dat ik, gezien mijn klachten, niet voor volledige vergoeding in aanmerking kom. Zo kwam ik erachter dat mijn klachten in de andere kliniek verdraaid zijn. Het is bijna niet meer te volgen hè?

Dr. K. is een pionier voor veilige borstprothesen en maakt zich hard voor vrouwen met het 'silicone implant incompatibility syndrome', werkt preventief en kan dus veel kosten voorkomen. Vele andere klinieken houden je liever ziek, verdraaien de diagnose om het vergoed te krijgen wat uiteindelijk meer geld kost! Euh, wat moet ik hier nu aan toevoegen?

Voor alle dames die nog aan borstprothesen moeten of willen beginnen, onthoud dan deze logica..... wat kan jouw lichaam met hetgeen wat je erin stopt? Je gezondheid is deze overweging méér dan waard!

Het is toch triest dat ik, een meid van 40, die nu het liefst haar borsten aan de wilgen hangt (als Angela Jolie het kan......) en er alles maar dan ook alles voor over heeft om zich weer te gaan voelen als een energieke vrolijke vrouw, die bruist van levenslust, zelfs zónder borsten als het moet!

Ik kijk uit naar het moment dat dr. K. mij heeft verlost van deze ziekmakers!

Ik houd jullie dan ook graag op de hoogte van de verbeteringen.