Door mijn borstimplantaten zit ik met mijn handen in het haar

Artikel in tijdschift Vrouw 17 sept. 2016 >>


De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat onderzoek doen naar borstimplantaten, nadat zo'n tweehonderd vrouwen klachten hebben geuit. Ook Cher Koa (26) vermoedt dat haar lichamelijke klachten komen door haar implantaten die ze al vanaf haar 17de heeft.

In 2008 liet Cher haar borsten vergroten. "Als 17-jarig meisje was ik ontzettend onzeker over mijn kleine borsten: ik had nagenoeg niks en durfde daardoor niet eens naar het zwembad. Daarom was ik toentertijd zo blij dat ik de vergroting kreeg!"

Het duurde niet lang voordat die vreugde omsloeg. "Al snel na de ingreep kreeg ik klachten, maar in de eerste instantie dacht ik dat dat te maken had met het oprekken van de huid en spieren. Dat de pijn jaren later nog aanwezig zou zijn, had ik nooit verwacht."

De simpelste dingen zijn voor Cher moeilijk uit te voeren door haar pijnklachten. "De trap stofzuigen is onmogelijk vol te houden en zelfs mijn armen volledig boven mijn hoofd strekken is niet te doen. Daarnaast heb ik last van onverklaarbare gewrichtspijn, ernstige vermoeidheid en ben ik steeds vaker ziek."

"Maar de pijn is niet de enige reden dat ik ontevreden ben en me zorgen maak. Mijn borsten zijn namelijk hartstikke ongelijk! De linker is zachter en hangt, terwijl de rechter er wel goed en 'jeugdig' uitziet. Een arts heeft het opgemeten en het blijkt dat er vier centimeter verschil tussen zit. Ik schaam me dood en mijn onzekerheid is nog erger dan voor de operatie."

Hoewel er meerdere artsen hebben geluisterd (en gekeken) naar haar problemen, lijkt Cher niet serieus genomen te worden. "Iedere keer kreeg ik hetzelfde antwoord te horen, namelijk dat er niks mis was met mijn borsten. De enige 'oplossing' die me is voorgelegd door de laatste plastisch chirurg die ik heb bezocht, is een lift. Dan zou de ongelijkheid verholpen zijn, maar de pijn zou daarmee niet weggaan. Volgens hem heeft 1 op de 10.000 patiënten hier nou eenmaal last van en moest ik accepteren dat ik net die ene was."

Ook de huisarts biedt niet veel hulp. "Na een aantal keer aangeklopt te hebben bij mijn huisarts kreeg ik te horen dat de pijn waarschijnlijk door fibromyalgie wordt veroorzaakt. Overige klachten worden gegooid op mijn verleden, omdat ik veel heb meegemaakt. Het zou dus tussen mijn oren zitten."

Cher zou de implantaten er graag uit laten halen, maar heeft daar de middelen niet voor. "De pijn is niet uit te houden. Inmiddels loop ik ook bij een psycholoog omdat ik niet meer weet hoe ik ermee om moet gaan. Maar ondanks de psychische en lichamelijke klachten wil de verzekering het niet vergoeden. Mijn kinderen en ik leven onder het minimum, dus uit eigen zak betalen is niet haalbaar. Ik zit echt met mijn handen in het haar!"

Het nieuws dat siliconen implantaten onderzocht worden heeft Cher gemotiveerd om haar strijd door te zetten. "Momenteel ben ik bezig met het invullen van de vragenlijst van het SVS-Meldpunt. Hopelijk komt er een echte oplossing voor mij en de vele vrouwen die samen met mij in dezelfde situatie zitten!"