Waar kijken ze naar bij het onderzoeken van kapsels?

Lees informatie, stel vragen of deel ervaringen.

Moderators: Essi, Susana

Gebruikersavatar
Luna MKS
Berichten: 6734
Lid geworden op: 02 feb 2012 10:27

Waar kijken ze naar bij het onderzoeken van kapsels?

Ongelezen bericht door Luna MKS » 08 aug 2012 10:15

Bij het onderzoek naar de kapsels kijken ze altijd naar de afweercellen die daarin voorkomen. Ze kijken dan vooral of er afwijkende cellen zijn die wijzen op maligniteit. Dit met name vanwege ALCL. De afweercellen die normaal aanwezig zijn in het kapsel zijn bij ALCL gemuteerd. Het DNA van deze afweercellen is veranderd en hierdoor gedragen ze zich anders dan ze zouden moeten.
Het hoofdoel van het onderzoek is dus het uitsluiten van maligniteit.

In de meeste onderzoeken komt altijd hetzelfde naar voren: afweer/ontstekingscellen cellen gericht op siliconen. Maar vaak is er geen aanwijzing voor maligniteit.
Wij hebben wel enkele dames in ons bestand die ALCL kregen, maar dit komt tot nu toe niet vaak voor. De kans is er altijd, maar is minder groot dan het ontwikkelen van ASIA. Wat de exacte cijfers zijn weten we niet.
Meestal is het te zien als er meer aan de hand zou kunnen zijn. Dan is er vocht rond de kapsels te zien, omdat kankercellen vocht aanmaken. Of er is een knobbel aanwezig. Een verdikking rond het kapsel.

Met name ruwwandige implantaten zijn berucht voor het geven van klachten en het ontwikkelen van ALCL.
Heel ironisch, want deze implantaten werden juist ontwikkeld om kapselvorming zoveel mogelijk tegen te gaan...

De resultaten van het kapselonderzoek laten enige weken op zich wachten. Minimaal 2-3 weken, maar soms ook langer.

Hier meer over BIA-ALCL:
https://www.igj.nl/onderwerpen/borstimp ... mfoom-alcl

https://www.nvpc.nl/Uploads/180104DOC-P ... ienten.pdf

Lees hier waarom kapsels er echt uit moeten: viewtopic.php?f=37&t=475

Uitslagen onderzoek kapsels van enkele leden

*Ria (nick=gosh): Ria had PIP implantaten.

Hieronder de uitslagen van het kapselweefsel onderzoek:

Uitslag van pathologie nav de explantatie. Links was gescheurd en rechts niet. Er zijn enkele tientallen grammen weefsel per kant onderzocht.

Rechts: focaal enkele hemorragische veranderingen aangetroffen,op de snede alleen normaal ogend vetweefsel.

Links: deels hemorragische en deels grijze vettige weefselfragmenten. Op snede eenzelfde aspect aangetroffen als op buitenzijde.

Conclusie: excisie weke delen rechter linker mamma kapsel: dwarsgestreept spierweefsel en fibro-adipeus weefsel met sclerotische
veranderingen en vreemdlichaamreuscelreactie passend bij siliconenlekkage. Geen aanwijzingen maligniteit.


.....................................................................................................................................................................

*Laurie: Laurie had McGhan style 410 implantaten.

Hieronder de uitslagen van het kapselweefsel onderzoek:

Macroscopie rechts: Stug vliezige weefselfragment, met het aspect van een geopende cytste. Plat neergelegd afm. 8x9 cm. Het oppervlak is deels glad, beige bruin, deels rafelig donkerrood-bruin. Dit betreft waarschijnlijk spierweefsel. Enig vetweefsel aanwezig. Ook de binnenkant lijkt glad. Gelamelleerd. Orienterend ingesloten At/mC cf/ng.

Microscopie rechts: doorgesneden fibrotische bindweefselkapsels, opgebouwd uit een wisselend brede laag parallel gerangschikte, celarme collageenbundels met hierin verspreid ontstekingsinfiltraten, rondkernig. Hierin meerkernige histiocytaire reuscellen met refractiel materiaal in het cytoplasma (silicone). Aan de perifierie enig losmaziger bindweefsel met kleine vaatjes als ook enig vetweefsel.

Conclussie: Excisiemateriaal rechter mamma: Fibrotisch kapsel met verspreid hierin chronische ontsteking en siliconen materiaal.

Macroscopie links: In elkaar gefrommeld vliezig weefselstuk, stug beige bruin, deels rafelig rood-bruin. Betreft een cysteuze holte, aan de binnenkant vrij glad. Afm. wanneer plat gedrukt 9x10 cm. Gelamelleerd 3 casettes ingesloten. Orienterend At/mC cf/ng.

Microscopie links: Fibrotische bindweefselkapsels met aan de periferie losmazig bindweefsel met vaatjes, wat vetweefsel en enkele vezels dwarsgestreept bindweefsel. Het kapsel is opgebouwd uit celarm collageenrijk bundelig bindweefsel, waarin verspreid ontstekingshaarden. Deze bestaan uit lymfocyten en histiocyten. Een deel van de histiocyten heeft amorf siliconemateriaal gefagocyteerd.

Conclussie: Excissiemateriaal linker mamma, bij prothese: Fibrotisch bindweefselkapsel met verspreid hierin ontstekingen en siliconen.


..................................................................................................................................

*Sabrah: Sabrah had PIP implantaten.

Microscopie:
Doorsneden door weefselfragmenten gevormd door fibreus bindweefsel en vetweefsel. In het bindweefsel en focaal het vetweefsel zeer uitgebreide schuimcellige histiocytaire reactie met deels hierbij duidelijk herkenbaar niet dubbelbrekend glazig materiaal, passend bij sillicone. Daarnaast enig verspreid lymfoplasmocellulair infiltraat. Aan een zijde van de weefselfragmenten synoviumachtigebekleding. Tevens dwarsgetreept spierweefsel. Geen dubbelbrekend materiaal aangetroffen.

Conclusie:
Kapsel prothese rechts uitgebreide histiocytaire schuimcelreactie op sillicone. Geen tekenen van maligniteit.


…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

*Kploeg
Resultaat kapselonderzoek dame.jpg
klik op afbeelding

Uitslag Marleen

macroscopie: 1. vliezig weefselfragment afmeting 3,2x1,6x0,5 cm. Mag mental lijkt gefixeerd. Andere zijde deels wat vettig aspect. Fragment gelamelleerd en geheel ingesloten in casette 1. 2. kapselfragment met afmeting 2,7x2x0,4 cm. Een zijde een glad vliezig andere zijde wat rafelig vettig aspect. Fragment gelamelleerd en geheel ingesloten in casette 1.

microscopie: het spierweefsel met overgangen naar fibreus kapsel waarin ruime hoeveelheid siliconen materiaal met fibrohyalinose eromheen. Uitgebreide reuscelreactie tevens. II vergelijkbaar.

Even lezen graag 🦋WELKOM OP HET FORUM!🦋
Op onze WEBSITE vind je informatie en onderzoeken
Belangrijk: KLACHTEN DOOR IMPLANTATEN MELDEN!💪
Klachten over behandelaar of verzekeraar? MELD DIT!💪
Problemen met inloggen of registreren? LEES DIT!
⚠️Bij acute problemen je arts raadplegen!

Plaats reactie

Terug naar “Over kapsels, enbloc en onderzoek kapsels”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten